Приче за лаку ноћ много значе

Некада давно деца би се ушушкала у кревет и чекала родитеље да им прочитају причу за лаку ноћ, а онда би заспала. Тако су се свако вече припремали за спавање. Класичне бајке, књиге пуне илустрација из омиљених цртаћа које буде дечију машту, и још много тога, стајало је поред кревета чекајући да малишани уз омиљену им причу утону у сан.

Слично попут главног јунака који се у овим причама бори против сила зла, и успаванке имају свог непријатеља: оне ишчезавају.

Недавно истраживање показало је да трећина родитеља, на жалост, никада није прочитала неку причу својој деци за лаку ноћ, као и да четири одсто деце нема баш ниједну књигу. Такође, истраживање спроведено у Великој Британији 2010. године открило је да је 55,7 одсто наставника основних школа водило бригу о деци која нису била у прилици да прочитају или чују ниједну причу.

Како се приче за лаку ноћ све мање читају, тако се смањују и њихови позитивни утицаји на децу. Доказано је да читање деци пред спавање повећава њихов успех у школи. Ако читање постане свакодневна активност у животу детета, оно ће, како одраста, бити мотивисано да чита још више. Истраживање је показало да деца која читају из забаве боље решавају математичке задатке и лакше усвајају матерњи језик од деце која ретко узимају књигу у руке. Читање је од суштинског значаја и за оне који желе да постану писци. Читање не развија само способност деце да се изражавају већ и њихову машту.

Зашто онда приче за лаку ноћ изумиру?

Већина родитеља као главне кривце наводе недостатак времена и стрес који их спречава да сваку ноћ читају приче својој деци. Многи, такође, кажу да су њиховој деци дражи ТВ, играчке и игрице на компјутеру него књиге. Међутим, родитељи треба да имају у виду да је читање књига са децом један од лепих начина да проведу време заједно и да тако учествују у њиховом одрастању.

Приче за лаку ноћ не доприносе само бољем успеху детета у школи. Често су савршено осмишљене, и као такве оне у себи углавном носе емотивну животну поуку која се деци подсвесно усађује.

Свуда око нас су чудовишта, али на вама је да преузмете контролу над сваком ситуацијом у којој се налазите, победите чудовишта, и вратите се тамо где је за вас безбедно.

Ствари се не одвијају увек онако како бисмо желели, али на крају ће ипак све доћи на своје. Корист од прича за лаку ноћ је вишеструка па је наша дужност да нађемо времена и да их што више читамо деци.

Данас на толико начина можемо да набавимо приче – књижаре продају велики број наслова за децу, изнајмљивање књига у библиотекама које су препуне најразличитијих садржаја, а захваљујући технологији, књиге и приче у електронском формату су нам такође на располагању. Зато следећи пут када се Ваше дете буде спремало за спавање, присетите се сопственог детињства (анкета је показала да 91 одсто родитеља којима су као малима читали приче за лаку ноћ такође чита својој деци). Које су Ваше омиљене књиге из детињства?