[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”253″ img_size=”medium” title=”Исхрана деце у ПУ Каја”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Храна припремана за децу ПУ ,,Каја“ је један од веома битних фактора на који се посебно обраћа пажња. Деца у току целодневног боравка морају унети 75% хранљивих материја предвиђених за 1 дан, с тога је планирање и програмирање исхране озбиљан задатак.

Први корак је задовољење квалитета хране, а то значи да храна мора бити оптималних хранљивих састојака, разноврсна, мешовита, пријатног изгледа и укуса.

Јеловник се планира на недељном нивоу. Пажљиво се планира сваки оброк праћењем пирамиде исхране.

Постоји упутство за планирање јеловника у виду књиге, где је табеларно приказан сваки оброк. Садржај намирница посебно одвојен и нормативом представљен за једно дете. При састављању јеловника норматив намирнице потребан за 1 дете множи се бројем долазеће деце у току недеље и на тај начин се требују намирнице потребне за ту недељу и обезбеђује се квантитет оброка.

Кухиња ПУ ,,Каја“ спроводи систем HCCP.

Обуку за спровођење овог система извршила је агенција ,,Подршка“ која једном месечно долази у контролу и прати да ли се систем спроводи правилно.  Овај систем подразумева безбедност хране од њиве до трпезе.

Намирнице које се набављају (јаја, млеко, јогурт, месо, хлеб) морају бити од произвођача који имају HCCP и који једном месечно у установу достављају сертификат о исправности намирница које се користе. Остале намирнице које се користе у исхрани морају бити фабрички паковане са декларацијoм о исправности производа у року трајања што проверава економ при набавци хране и куварице при припреми јела.

Млеко, јогурт, месо, хлеб су намирнице које се набављају на дневном нивоу и троше истог дана.

Постоји документација о томе шта се тог дана припрема, на којој температури, у којим количинама. Мери се и температура фрижидера за чување намирница на 3 сата. У кухињу улазе само запослени у кухињи у униформама за рад. Посетиоци који улазе у кухињу службено морају имати капу, каљаче и мантил за једнократну употребу што обезбеђује установа, а они се тога морају придржавати. Хигијена простора је по протоколу плана и програма установе и врши се средствима који поседују безбедоносни лист.

Све ово што запослени у установи ,,Каја“ спроводе контролише Републичка санитарна инспекција, Епидемиологија и хигијена ZZJZ Ваљево, Здравствена инспекција, Ветеринарска инспекција, Контрола НССР, Контрола за хемијску и микробиолошку исправност хране.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

За план и програм исхране у ПУ Каја, одговорни су директор установе, Весна Трнинић и мед. сестра на превентивно-здравственој заштити Сунчица Лазаревић. Заједно са запосленима на овом пољу, брину да исхрана деце у нашем вртићу буде разноврсна, квалитетна и здрава.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Запослени на пословима исхране[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1522067496755-f63b4679-ce22-1″ include=”1584,1583,1582,1581,1580,1586″ el_class=”Запослени на пољу исхране у ПУ Каја”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]