ДАН ЈАБУКА 2019.

Дан јабука 20. октобар, у вртићу Каја обележава се различитим активностима. Јабуке су у нашем крају изузетно заступљене и Дан јабука је добар повод да деца испробају начине на које све могу конзумирати ово здраво домаће воће…

Поводом Дана јабука и пројекта Еко – школе деца из припремног предшколског пројекта 21.10.2019. године ишла су у шетњу и скупљање јабука од којих су 22.10.2019. године правила питу од јабука.

Дана 22.10.2019.год.  дец Мешовите групе 2 боравили су у посети породици  друга С.Ч. у селу Велишевац. Приређен  је пријатан дочек . Прво су отишли у воћњак , да уберу и прикупе јабуке.

Пуне корпе воћа деца су опрала и за столом  под дрветом јабуке сецкала и тако свеже јела. Затим су јабуке секли на кругове , кругове набадали на штапиће,умакали у топљену црну чоколаду,потом је свако дете бирало у чему ће да уваља посластицу (млевени ораси,лешник,бадем,плазма) . Добијени производ, децу су назвала ЛИЗАЛИЦЕ, коју су у сласти појела и игру наставила у хладу под крошњом јабуке.

Поводом Светског дана јабука а у оквиру пројекта „Здрава храна“ средња група је организовала истраживачке активности на којима су испитивали изглед стабла, коре, грана, лишћа и плодова јабуке и поредили их са изгледом стабала из околине. Сакупили су јабуке, бирајући здраве, однели их у вртић и опрали, а онда истражили кору плода и унутрашњост помоћу лупе. Испитивали су и зашто је здрава на интернету. На интернету су нашли здраве рецепте са јабукама па су правили слаткише са јабукама и гризом и лењу питу од јабука.

Поводом Дана јабука и Месеца здраве хране деца из издвојеног одељења Пољанице правила су компот од јабука. Деца су прала воће, секли и убацивали у теглу,а затим засладили и налили водом. Затим су уз помоћ васпитача пастеризовали компот. Прављење компота омогућили су родитељи који су донели јабуке и тегле.

Мешовита група 1, после сакупљања и брања јабуке, деца су ређала јабуке на тацне и сликала акварел техником „Јабуке на тацни“. Касније, на иницијативу деце направили смо питу и слатко од јабука. Родитељи су такође били послужени слатким продуктима.