Дечија недеља 2019

Да право свако- дете ужива лако

Ове године циљ активности које су организоване поводом Дечије недеље био је да се скрене пажња на права и потребе деце и да се укаже на одговорност околине за њихово одрастање, пре свега породице и локалне заједнице. Нека дечија права су посебно истакнута као право на игру, дружење са другом децом, право да се буде дете и право на правилан раст и развој као и право на образовање, информисање и да се зна која су дечија права.

Првог дана Дечије недеље, 7.10.2019.г. Предшколска установа “Каја” организовала је маскенбал у сарадњи са родитељима, за децу предшколских група.

Предшколци су своје маске представили другарима млађих група, родитељима и васпитачима. Свака група је добила награду.

Другог дана Дечије недеље, 8.10.2019.г. организован је спортски дан. Тим поводом посетио нас је наш истакнути одбојкаш и наш суграђанин Марко Ивовић, MVP играч света 2016.г. Овом приликом подсетио је децу на њихово право да се баве спортом, да се на тај начин здраво развијају и расту, право на слободно време које у спорту, између осталог, може бити квалитетно искоришћено. Са децом је, такође разговарао о одбојци, успеху, животу и стандарду на који свако дете има право. Организован је и одбојкашки меч по групама где је и сам Марко учествовао.

Среда, 9.10.2019.г. је дан који смо посветили праву на информисање, оглашавање, праву детета да зна која су његова права.

На балонима смо исписали дечија права а деца су са васпитачима где су их изложили како би и остала деца могла да прочитају своја права и информишу се играјући се балонима.

Ослушкујући иницијативу деце, посебно дечака и њихово интересовање за фудбал, деца предшколског узраста са васпитачима, посетила су Фудбалски клуб Омладинац из Љига на њиховом терену. Овом приликом промовисали смо спорт и расположиве ресурсе наше локалне заједнице. Око 50 предшколаца прошетало је до терена ФК Омладинац и упознало се са тренерима који су са децом разговарали о фудбалу, правилима игре и начину тренирања. Организоване су и вежбе, полигон, игре лоптом, фудбалска утакмица а присуствовали смо и тренингу старије деце која тренирају у ФК Омладинац.

Дечију недељу завршавамо излетом 11.10.2019.г. у Београд и посетом дечијој играоници “Стар Ленд”. Овом приликом стављамо акценат на дечије право на игру, дружење и слободне активности. У сарадњи са родитељима и Туристичком агенцијом “Алко Турс” организован је једнодневни излет на који су ишла сва деца старијих група из Установе. Забавни парк “Стар Ленд” има четири играонице за децу узраста од 1-12 година и поседује званични сертификат о безбедности. Заузима три хале Београдског сајма и деца пролазе и задржавају се у играоници Трамболина, играоници Возић, играоници Градић и играоници Плажа. После четворочасовне игре и програма, дружење се завршава музичком журком. Излет је реализован на иницијативу деце и родитеља јер је прошлогодишња посета истој играоници на децу оставила велики утисак.