Личност се гради грађењем тела

Поштујемо све који се баве спортом јер знају колико су чврсто повезани тело и личност човека. Личност се, пре свега, формира кроз грађу, кроз структуру и карактер тела, кроз навике које се усађују у наше тело, тј. у нас саме.

Поштовани родитељи, будите пажљиви: бирањем овог или оног спорта деци, бирате њихов карактер и судбину. Скијање дужим стазама, као спорт, формира психу самца који напором и само уз помоћ воље уме да се креће ка циљу, који увек посматра помало неповерљиво. Пливање у мањој мери развија вољу, али више скреће пажњу на технику покрета и дарује умеће радовања животу. Тенис представља осећај за партнерство, тактику, одсуство страха од пораза и умеће прављења прецизних, јаких удараца. Фудбал је, као врста спорта, осећај за тим, умеће налажења узбуђења и ударац ногом из све снаге при чему се ослобађа сва агресија.

Издалека, на улици, разликујем спортисту од човека који воли да лежи на каучу: спортисти имају другачији ход, њихове ноге се крећу прецизно и гипко, тело им је пуно јаке енергије, груди широке, а глава на чврстом врату. И, практично, увек имају пажљив поглед. Спортисти знају шта је циљ, умеју да га се држе и да га постигну. Они поседују вољу, а не само жељу, умеју да раде и без несрећних уздаха и тужних погледа, дисциплина као и улагање времена им је у крви и они знају шта је победничка радост.

Честа је појава да спортисти постају успешни бизнисмени. Спортиста зна колико дуго тело може да послужи, уме да из њега добије све, апсолутно све ресурсе! И када је тело спремно да оде у пензију, професионални спортисти се опраштају са спортом и прелазе у други бизнис.

Што се девојака тиче, живахна и јака девојка витке и спортске фигуре има веће шансе и за сјајну породицу, и за животни успех  –  због тога је спорт обавезан. Пожељно је да спорт изабере онај ко борави на свежем ваздуху и бави се активним кретањем – трчањем, бициклизмом, вожњом ролера, зими уметничким клизањем и скијањем. Свакако је девојчици потребан и њен, посебан, спорт јер њој не треба снага, већ три друге ствари, а то су гипкост, општа координација покрета (спретне руке) и грациозност ( лепота, усклађеност покрета). Због тога од вежби за снагу радимо трбушњаке и чучњеве, а склекове заменимо гимнастичким вежбама.

Чучњеви (ако се раде правилно) формирају способност подизања и онда када вас живот притиска. Склекови нам пружају способност супротстављања, трбушњаци развијају вољу и најбрже нас претварају у “војнике“. Оно што је добро је то што све ово не утиче на лепоту и женственост. Једноставно то треба знати радити!

Пливање је јако корисно за здравље, али код професионалог тренирања девојчицама се леђа у потпуности развијају као дечацима, што уопште није женствено. Баш из тог разлога уметничка гимнастика је кориснија од обичне, спортске гимнастике.

Што се тениса тиче, користан је и класичан и стони тенис, добри су јога, фитнес, при чему су тимски спортови више за дечаке, а за девојчице су кориснији индивидуални или плесови у пару.

Још једанпут: главни и апсолутно обавезан вид спорта за било коју девојчицу је плес. Плес, плес, плес! Може се почети и са фолклором, затим наставити са било којим модерним плесом, али пре или касније обавезно је искуство у плесовима у пару, макар у  „хаслу“  (најједноставнији и најприступачнији) и салси (мало богатија). У плесовима у пару нестаје телесни страх партнера,  може се стајати присно, узети за руку, што за тинејџере није једноставно. Ако би хасл био основа, онда су друштвени и спортски плесови већ прави свет принцеза.

У одабиру конкретне спортске секције или плесног студија, битније је обратити пажњу не на конкретну врсту спорта и разноврсност плеса, већ какви људи похађају исти и на који начин комуницирају, најпре на то какав је тренер. Добар, вредан тренер учи не само одређеном спорту или плесу већ и односу према људима и животу. Ако сте нашли таквог тренера, можете бити спокојни. Између осталог, у различитим узрастима девојчице потребно је бирати различите тренере.

Грађа тела и развој личности

У грађи тела човека записана је могућност његовог развоја као и развоја личности. Грађа одређује наша интересовања и наше вредности, она нам усађује карактер, у њој је записано који је наш позив и да ли га уопште има. Тело које је отупело сталним сузбијањем покрета и које је круто због депресије ремети развој личности. Ако желимо да развијемо своју или нечију личност, треба да почнемо од развоја тела.

Аутор: Н.И. Козлов