Школица живота

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић отворио је  прву „Школицу живота” у селу Кадина Лука, поред Љига. Захваљујући пројекту, који је финансирала фондација нашег шампиона, 12 малишана узраста од три до пет година почеће да похађа предшколску наставу у реновираној згради ОШ „Сава Керковић”.

– Данас смо на почетку остварења нашег циља, да сва деца у Србији добију простор у којем ће се играти, учити и проводити квалитетно време уз васпитаче, али и родитеље, уколико буду желели. Кадину Луку смо изабрали јер ово село припада Љигу, општини која је једна од најугроженијих у Србији, а следи нам овакав посао и у Рашкој, Книћу и Краљеву – изјавио је Ђоковић и подсетио је да је мисија његове фондације улагање у децу и њихову будућност, јер образовање и знање нико не може да им одузме.

Наш тенисер је обишао прве полазнике „Школице живота” заједно са војвоткињом од Јорка Саром Фергусон, која је глобални амбасадор његове фондације. Председник фондације Милутин Гетсби је дугогодишњи пријатељ Фергусонове и на његов позив она се прикључила ширењу мисије Новакове фондације.

– Срећна сам што ми се испунила жеља да се вратим у Србију како бих помогла деци и подржала све оно што ради Новакова фондација. Спремна сам да дођем и помогнем чак и када је Новак заузет и игра. Овде сам да учиним све што могу за српски народ – рекла је војвоткиња од Јорка.

Малишани су Новаку и Сари приредили представу, након чега су им се похвалили тобоганом и пењалицом које су добили у новом дворишту. Најбољи српски тенисер је са децом посадио дрво пријатељства, а онда и симболично поставио таблу са именом школе.

– Захваљујемо се свима, а посебно Новаку и његовој девојци Јелени јер је ово велики корак за нашу децу. Мајка сам двоје деце, коју сам морала да водим сваки дан по три километра до школе. Ово нам сада много олакшава ситуацију и пружа нашој деци одличне услове за нормалан рад и развој – изјавила је Драгана Јаковљевић, један од родитеља чија су деца обухваћена пројектом „Школица живота”.

Овај пројекат Фондација Новака Ђоковића реализује уз стручну помоћ Центра за интерактивну педагогију из Београда, са циљем да створи боље услове за образовање деце у Србији. Намењен је малишанима из сеоских подручја, којима су недоступни вртићи и предшколске установе.

Р. С.

Сара Фергусон – филантроп дуже од 20 година

Сара Фергусон (54), војвоткиња од Јорка, била је удата за британског принца Ендруа, млађег брата престолонаследника Чарлса. С њим има две ћерке Беатрису и Јевгенију, шесту и седму по реду наследницу британског престола.

Хуманитарном радом је почела да се бави 1990. у организацији за тинејџере оболеле од рака. Три године касније је основала фонд Деца у кризама, са акцентом на помоћи у образовању најмлађима широм света, а пре 10 година Фондацију Сара Фергусон са седиштем у Торонту. У овај фонд слива се новац који војвоткиња од Јорка заради као аутор многобројних књига за децу и других комерцијалних активности. Фондација делује као кровно удружење које подржава дечје хуманитарне организације из целог света, однедавно и Фондацију Новак Ђоковић.

Ове године заједно са ћеркама и принцом Ендруом, од ког се развела 1996, војвоткиња од Јорка је основала удружење „Кључ слободе”, које помаже угроженим женама у Индији.

Политика, 16.9.2013.