Светски дан енергетске ефикасности

Светски дан енергетске ефикасности обележава се сваке године 5. Марта у част првог састанка светских експерата одржаном на овај дан, 1998. Год. У Аустрији, како би разговарали о енергетској кризи и њеним могућим решењима.

Енергетска ефикасност подразумева смањење губитка енергије без нарушавања конфора,стандарда живота или економске активности.Србија троши двоструко више енергије од светског просека, а чак шест пута више од неких земаља Европе.

Светски дан енергетске ефикасности обележен је и у предшколској установи “Каја” ,Љиг тако што је у Установи од 10:30ч до 11:30ч у свим просторијама угашено светло као и уређаји који користе електричну енергију.У том периоду активности су се обављале уз дневну светлост,деца су упозната са ликом и делом Николе Тесле а група предшколаца је иницирала да нацртају нашег научника.Еко патроле су водиле рачуна да ли су у свим просторијама угашена светла.У Средњој васпитној групи Еко патроле свакодневно опомињу да се гасе светла и користи дневна светлост.

Приметна је велика жеља за бригом и очувањем наше планете од стране деце из предшколске установе “Каја”.Дат је предлог да се и последњег петка у месецу искључи електрична енергија на сат времена.