Јесење улепшавање градског трга

 

 

Дана 1.11.2018. године, деца Мешовите 2 групе ПУ ,,Каја“, на позив Марине Милаковић, представника ЈКП ,,Комуналац“ из Љига и у договору са координатором пројекта ,,Еко школа“, Јулијаном Цвијановић, су учествовала у активности ,,Јесење улепшавање градског трга“.

Активност је реализована са циљем да се код деце развија свест о екологији  и обогати досадашње искуство и знање о очувању природе и човекове околине.

Задатак је био да деца садњом јесењег цвећа у жардињере улепшају градски трг.

Двадесет предшколаца узраста од 4 и 6 година на градском тргу са радницима ЈКП садили су  зимске љубичице. Марина је деци прво испричала и показивала како се сади цвеће у жардињери. Деца су се потом поделила у  мање  групе и знатижељно похитала у акцију. Били су врло заинтересовани и активни у раду. Једни су лопатицама копали  јамице, други у јамице стављали хранљиву земљу, трећи спуштали саднице, четврти  су  користећи грабуљице садницу загртали остатком земље, а пети су сваки цвет залили. После пар засађених љубичица, деца су савладала поступак и вештину сађења, тако да смо ми одрасли малим баштованима постали само помагачи и посматрачи, а они су раздрагано садили и уживали у свакој новој цветној жардињери. Током садње децу је посетио директор ЈКП Градимир Филиповић и похвалио њихов рад и труд. Посебно је био изненађен и обрадован са новим изгледом трга и дечијим доприносом.

Наш градски трг сад има ново  јесење  рухо. На то су поносна деца и сви ми заједно са њима.

Због дивног осећаја, договорили смо да се овакве активности наставе у будућности. Да деца и даље буду део и учесници у улепшавању и уређивању нашег града.