Спортом против насиља-Заједно од старта до циља

На отвореном, у дворишту вртића „Каја“ кроз различите игре сарадње, 18.11.2019. обележен је Светски дан превенције злостављања и занемаривања деце под слоганом  „Спортом против насиља-Заједно од старта до циља“.
Деца предшколског узраста су учествовала у 7 различитих игара где је битно да заједничком сарадњом и међусобним договором стигну до циља. Тако да само заједничком игром, пажњом и међусобним помагањем могли заједно од старта до циља, а победници су били сви који су заједничким трудом задатке испунили до краја.

Игре су се одржале у дворишту вртића, а организатор је била васпитачица Биљана Аћимовић. Она је објашњавала правила игара, највљивала следећу игру, пратила и давала знак за почетак сваке игре. Деца млађих узрасних група су бодрила предшколце и навијала.

Предшколци су се поделили у четири групе. Пре почетка игара прво се бирао капитен, тако што је свако из екипе извукао по једну картицу. Само једна картица је на себи имала слово К и ко је извукао њу, стаје први у колону као капитен екипе.

Прва игра је била облачење мајица. Свака екипа је имала мајице одређене боје (плаве, наранџасте, љубичасте и зелене), које су стајале на одређеној удаљености, како би појединачно, свако из екипе дотрчао, обукао мајцу и вратио се на зачеље колоне, док следећи креће тек кад претходни стигне до њега.

Друга игра је била дoдавање коцке преко главе. Ланчано додају коцку, све док не дође до краја колоне. Онај ко је на крају узима коцку и стаје на почетак колоне све док капитен опет не буде први.

Трећа игра је била ланчано преношење обручева. Окренути на бок, држећи се за руке треба да пребаце 2 обруча до капитена који их на крају ставља на штап.

Четврта игра је била скупљање лоптица. Три члана из екипе навлаче кофице, које им стоје на доњем делу леђа, док остали чланови екипе треба да скупљају све лоптице у кофице. Ово је групна игра где се спајају све четири гупе, циљ је да ни једна лоптица не остане на поду, а нема везе који играч у коју кофицу убацује лоптице, битно је само да их све покупе.

Пета игра је сладолед. Свака екипа добија два чуња, који окренути наопако изгледају као корнет за сладолед, а лопта ће бити кугла сладоледа. Први из колоне са куглом сладоледа треба да отрчи, обиђе око штапа и преда куглу следећем, који одмах трчи, а наредном предаје корнет.

Шеста игра су били балони. Свако је имао задатак да од млађег другара узме балон са одређеним словом и закачи га штипаљком за канап. Када сви окаче балоне састављају слоган „Спортом против насиља-Заједно од старта до циља“.Ово је уједно и био мото ових игара.

На крају су сви уз музику као седма игра играли игру „Хоки-поки“.  Пратили речи песме и одрађивали задате појмове.

Као награду све групе су добиле медаље различитих боја, на којима је била окачена бомбона, као награда за одличну сарадњу и тимску игру.